Parlicov: Republica Moldova este mai pregătită ca niciodată de sezonul rece

Republica Moldova este mai pregătită ca niciodată de sezonul rece. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit oficialului, stocurile de gaze sunt suficiente pentru asigurarea consumului până în luna februarie, iar o parte din prețuri ar putea să fie reduse pe parcursul iernii.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Stocurile de gaze sunt suficiente pentru a ne asigura până la sfârșitul lunii februarie cu certitudine. Dacă vom avea nevoie de gaze suplimentare noi vom vedea acest lucru din timp și vom reuși să achiziționăm volumele care ne mai trebuie între timp.”

Victor Parlicov a adăugat că, în acest sezon, va fi asigurată nu doar cu securitatea alimentării cetățenilor cu resurse energetice, dar și prețuri prognozabile.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Dincolo de gaze, avem contract pe termen lung cu MGRES. Asta ne oferă o siguranță cu privire la volumele livrate și la prețuri stabile. Indiferent ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor crește prețurile la gaze sau la energia electrică – noi suntem protejați. Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie, căldură și gaze la prețuri stabile, ele nu au cum să crească. Posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri, dar pentru moment nu vreau să fac promisiuni înainte de a putea realiza acest

În același timp, oficialul a mai subliniat că sistemul de distribuție a căldurii în Chișinău și în Bălți este pregătit pentru iarnă, iar „Termoelectrica” va funcționa în acest an fără păcură, întrucât utilizarea acesteia este mai dificilă atât din punct de vedere comercial, cât și tehnic.