Apa de proastă calitate, la pachet cu o grămadă de consecințe negative/VIDEO
Dizenterie, fluoroza dinților și osteoporoza oaselor, sunt doar câteva dintre efectele negative ale apei de proastă calitate. Problema este una actuală în aproape toate raioanele R. Moldova. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că din totalul de peste 1,3 milioane de apartamente și case individuale înregistrate în țara noastră, doar 62% din locuințe sunt conectate la rețeaua de apeduct.
Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă rămân fântânile, în mare parte poluate sau aproape secate. Jurnaliștii NordNews au prelevat probe din mai multe raioane, pe care le-a trimis la laborator. Care sunt rezultatele, aflați în acest reportaj.
În comuna Sculeni din raionul Ungheni locuiesc puțin peste 4 mii de persoane. Sătenii spun că apa de la robinet este murdară, așa că unii preferă să o ia din fântâni, deși nici acolo nu este potabilă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), apa din fântâni nu corespunde normelor sanitare în proporție de 97%. Cele mai poluate fântâni, în special după conținutul de nitrați în apă, sunt în raioanele Anenii Noi, Drochia, Telenești și Ungheni.
„Apa vine din deal, de la gunoiște, dar acolo a fost încă depozitul de chimicale, pe timpul URSS. Apele freatice vin din deal în vale și toate se duc acolo. Cumpărăm filtru de apă, filtrăm, filtrăm și pentru mâncare, altfel nu-i chip.”
„Arată un pic ruginită. Nu arată ca lacrima, străvezie, dar arată roșiatică un pic. O bem așa, de unde să luăm alta? Fântâna e acolo, dar e departe și eu nu o văd, nu pot să mă duc.”
„Cum e la gust? Când e cu nisip, când o pun, o mai limpezesc, deja când și cum este. Ca o bătrână care nu vede… Nu știu cum e la culoare.”
„Dacă o turnai într-o sticlă și o lăsai acolo, se vedea cum era tot negru la fund și era, mă rog, murdară. Nu era curată, curată”, au spus oamenii.
Cei 28 km de apeduct din comuna Sculeni au fost construiți în anul 2011, iar în 2022, serviciile de alimentare cu apă potabilă și sanitație, potrivit primarului, au fost îmbunătățite grație proiectului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, în cadrul căruia a fost construită și o stație regională de epurare. Alesul local, Vasile Casian, susține că apa corespunde tuturor parametrilor sanitari.
Citește în continuare pe NordNews.md