Moldovenii vor avea gaz la iarnă, însă nu e clar la ce preț

Directorul Companiei Moldovagaz, Vadim Ceban este sigur că moldovenii, în special consumatorii casnici și cei din sectorul public, vor avea gaz la iarnă, declarând, totodată, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că prețul acestuia nu va fi același pe care-l achităm astăzi, deoarece nu se cunoaște care va fi evoluția tarifelor la nivel internațional în următoarele luni.

Vadim Ceban, director, SA. Moldovagaz „Dacă vor fi necesare anumite volume le vom procura pe piață, iar noi deja ducem aceste discuții, tratative. Aceste posibilități sunt și Moldovagaz va oferi tot suportul metodologic pentru ca să fie anumite volume care să rămână pentru consumatorii vulnerabili. În primul rând, consumatorii casnici și cei din sectorul public, educație, grădinițe, spitale, școli și așa mai departe.”

În cazul în care Gazprom va închide robinetul, Moldova are ca soluție achiziționarea de gaze de la Energocom, furnizorul de ultimă opțiune al Moldovei, a mai spus Ceban.

Vadim Ceban, director, SA. Moldovagaz „Criza în sectorul gazelor durează deja un an, respectiv noi analizeze, scenariile cu varianta când este suspendată livrarea totală sau contractul este suspendat sau în general reziliat, noi am analizat. În această situație o singură soluție – ieșim pe piață sau cumpărăm de la Energocom, care este, prin hotărâre de Guvern, furnizor de ultimă opțiune pentru serviciul public în cazul situațiilor de urgență.”

Tocmai din acest motiv, perfect ar fi ca Moldova să primească întreg volumul de gaze naturale necesare pentru perioada rece a anului de la Gazprom, iar pentru un feedback pozitiv în acest sens, Moldovagaz a lansat un nou dialog cu gigantul rus, a conchis Vadim Ceban.

Gazprom a anunțat că, și în luna noiembrie va livra Moldovei doar 51% din volumele totale de gaze necesare țării noastre.