Scad prețurile la pepenii verzi în Moldova

Sezonul pepenilor verzi se apropie de sfârșit în Republica Moldova. Cel mai probabil, pe piața internă, oferta va rămâne până la sfârșitul acestei săptămâni sau, cel mult, până la jumătatea următoarei.

Sezonul actual din domeniu va fi aparent unul dintre cele mai lungi din ultimii cinci ani, alături de sezonul 2020, scrie EastFruit.
În momentul de față, pepenii verzi se vând doar pe piața internă; exporturile active către Ucraina s-au încheiat la mijlocul lunii august.

Pe piețele angro și cu amănuntul din Moldova, în luna octombrie, s-au vândut doar loturi mici de pepene verde din câmpurile unde recoltarea a fost întârziată. Practic, acum cultivatorii oferă harbuji verzi de mărime medie pentru murat.

Există o cerere mică pentru acest produs. În primul rând, pentru că în această perioadă a anului, consumatorul local trece la struguri proaspeți din soiuri târzii, precum și la legume, inclusiv pentru conservare.

Drept urmare, de la începutul lunii, prețul angro la pepene verde a scăzut cu aproape 30 la sută, la 4-4,5 lei/kg. Cu toate acestea, prețul este de două ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar ușor inferior prețurilor din octombrie 2020.

Este posibil ca, în cazul în care o ofertă foarte limitată de harbuz local rămâne încă la vânzare în noiembrie și, de asemenea, se mută de la piețe la buticuri-chioșcuri de fructe și legume, atunci prețul va crește ușor.