Avocatul Poporului: moldovenii din Rusia sunt în pericol

Avocatul Poporului, Ceslav Panico a reacționat la situația moldovenilor, care se află în Rusia și riscă să fie înrolați în forțele armate ale acestei țări.

Astfel, ombudsmanul, care își manifestă îngrijorare în acest sens, a expediat un demers către Președinție, Guvern și Ministerul Afacerilor Externe pentru a crea un mecanism de protecție pentru conaționalii noștri, dar și facilitarea liberei circulații pentru aceștia, dacă doresc să se întoarcă în Moldova.

Ombudsmanul a subliniat și că protecția propriilor cetățeni nu poate fi limitată doar în hotarele jurisdicționale ale statului.

„În ultima perioadă am fost contactat de mai mulți cetățeni moldoveni stabiliți în Rusia, dar au actele de identitate expirate și întâmpină atât dificultăți la perfectarea acestora în cadrul ambasadei și consulatelor, cât și la identificarea căilor de transport”, a relatat Avocatul Poporului.

De asemenea, Ceslav Panico s-a referit și declarații făcute de către Împuternicitul pentru Drepturile Omului de la Moscova, care a notat faptul că se necesită o modificare a legislației rusești, astfel încât cetățenii altor state, naturalizați pe teritoriul Rusiei, să poate fi înrolați în forțele armate regulate până la vârsta de 45 – 50 de ani.

„În acest sens, există un risc eminent de violare a drepturilor și libertăților persoanelor respective, prin modificările propuse”, a mai menționat Panico.

Autoritățile ruse planifică mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști. Cu toate acestea, potrivit presei internaționale, cifrele reale ar ajunge la un milion de persoane.