Deficit de porumb în Europa – criza furajelor se va adânci

Prețurile porumbului sunt în creștere pe piața mondială și în Europa. Motivul: eșecul complet al unuia dintre cei mai mari exportatori – Ucraina. Pentru europeni, aceasta înseamnă că cele mai importante cereale furajere sunt rare și vor fi și mai rare anul viitor. Se va vedea în prețuri, scrie agrimanet.ro.

Prețurile porumbului cresc ca răspuns la întreruperea aprovizionării din Ucraina. Occidentul a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Rusiei care vor afecta furnizarea de energie și prețurile la energie. Perspectiva unei ieșiri din criză este îndepărtată. Consecințele conflictului asupra însămânțării și producției din 2022 se vor revedea în prețul porumbului.

În plus, Ucraina probabil nu va avea acces la fluxurile comerciale maritime pentru o lungă perioadă de timp. Prin urmare, opțiunile de achiziție pentru importatorii europeni sunt mult restricționate. Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina, exporturile de cereale ucrainene au scăzut dramatic în martie, livrările de porumb scăzând și ele drastic. Comisia Europeană se așteaptă ca importurile europene de porumb să scadă la doar 9 milioane de tone în sezonul viitor, de la 14 milioane de tone în actualul an de comercializare 2021/21.

În acest context, porumbul francez și românesc este la mare căutare pe piața europeană. Atenție – prețurile mari actuale sunt doar un preludiu al unei alte creșteri a prețurilor cerealelor.

Războiul din Ucraina înseamnă că țările UE pot importa mai puțin porumb din zona Mării Negre decât era planificat. Ei trebuie să caute alți furnizori pentru a-și acoperi nevoile de import. După izbucnirea războiului din Ucraina, UE a importat mult mai puțin porumb decât se aștepta din țări terțe.