Rusia amenință că va opri exporturile rusești de alimente

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va opri exporturile de alimente și că va lua măsuri împotriva companiilor occidentale, după ce Germania a naționalizat luni filiala germană Gazprom, scrie moldova.europalibera.org.

În cadrul unei reuniuni, marți, la Moscova, difuzată la televiziunea publică, Putin a vorbit despre „măsuri brutale, inclusiv presiune administrativă asupra companiei Gazprom într-o serie de țări europene”.

Luni, guvernul german a anunțat că a transferat proprietatea filialei Gazprom, Gazprom Germania, către autoritatea de reglementare în energetică, Bundesnetzagentur, în încercarea de a salva piața de gaze a țării.

Rusia plasase filiala Gazprom Germania în lichidare voluntară. Naționalizarea companiilor rusești „este o sabie cu două tăișuri”, a avertizat Putin.

Rusia ia în considerare blocarea exporturilor de alimente. În fața penuriei la nivel mondial, exporturile rusești către „țări neprietenoase” ar trebui să fie „monitorizate îndeaproape”, a spus Putin. De asemenea, el a făcut aluzie la o posibilă naționalizare a companiilor occidentale care încă operează în Rusia.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de produse alimentare esențiale precum grâul și uleiurile de gătit. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, l-a acuzat deja pe Putin că ar provoca intenționat o penurie gravă de alimente în Ucraina și în întreaga lume, luând ca țintă în cursul actualei ofensive din Ucraina infrastructura alimentară și agricolă din această țară.