În Moldova va fi instituită STARE DE URGENȚĂ!

Armata Rusiei a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie, la ordinul matinal al președintelui rus, Vladimir Putin. Atacul se desfășoară atât terestru, cât și aerian și naval. În Ucraina, Vladimir Zelenski a declarat stare de război.

În acest context, Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova a anunțat că Guvernul va cere Parlamentului să declare Stare de Urgență:

„Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război. În acest context, am convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situația creată. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare Stare de Urgență. Tot astăzi va fi convocată ședința Comisiei Situații Excepționale pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crize și provocărilor umanitare. Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii oameni. În același timp, Guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați. Monitorizăm atent evoluția situației din țară și din regiune. Suntem în contact cu autoritățile din țările vecine și cu alți parteneri externi.”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina, să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Potrivit autorităților, toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim deschis cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit.

Știrea se actualizează…