Se scumpește tot: gazul, lumina și căldura

Viața va deveni și mai scumpă în Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un nou șir de majorări tarifare, la solicitările primite, printre altele, de la „Moldovagaz”, „Termoelectrica” sau „CET-Nord”.

Astfel, prețul pentru un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii finali ai „Moldovagaz” s-a scumpit de la 11.01 lei până la 15.18 lei, cu TVA inclus.

Tot ANRE a decis să scumpească agentul termic livrat în municipiul Chișinău. Mai exact, energia electrică produsă de „Termoelectrica” a ajuns să coste 3.35 lei k/Wh, fără TVA. Totodată, a fost aprobat și prețul în cuantum de 3,24 lei/kWh, fără TVA, pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom”, precum și cel de 3.11 lei k/Wh, fără TVA, pentru energia furnizată de „CET-Nord”.

Mult mai mari vor fi și facturile locuitorilor raioanelor Bălți, Glodeni, Comrat și Ungheni, deoarece a fost scumpită și energia termică livrată de „Termogaz Bălți”, și anume 2.538 de lei/Gcal, „Servicii Comunale Glodeni” – 2.274 lei/Gcal, „Rețelele și Centralele Termice Comrat” – 2.451 lei/Gcal și „Comgaz-PLUS” – 2.718 lei/Gcal. De menționat că-n toate cele patru cazuri, prețurile s-au majorat cu peste 500 de lei/Gcal.

Acum, noile tarife, care vor fi aplicate din 1 ianuarie 2022, vor afecta în mod clar nu doar consumatorii casnici, dar și agenții economici, provocând alte scumpiri în lanț.