Care sunt BAZELE CULTURII DE LUCERNĂ?

Întrebările fermierilor sunt deosebit de importante pentru noi. Întrucât preocuparea noastră numărul unu este să informăm corect agricultorii, căutăm răspunsuri corecte, avizate şi verificate.

Iar pentru asta depăşim limitele impuse de geografie sau limbă şi vă oferim informaţii actuale atât din surse naţionale, cât şi internaţionale. Iată primele întrebări şi soluţii!

Ion Mireuţă ne-a solicitat îndrumări cu privire la înfiinţarea culturii de lucernă: ”Vreau să înfiinţez 200 de hectare de lucernă. Mă puteţi ajuta cu sugestii şi reguli pentru semănat?”

Revista FERMA răspunde: Modul de cultivare a lucernei este condiţionat de doi factori:

1. Condiţiile pedoclimatice şi necesităţile de alimentaţie ale animalelor. În condiţiile optime de cultivare (soluri fertile, permeabile, neutre) şi pentru asigurarea unui furaj de foarte bună calitate, cu un conţinut mai ridicat în proteine (vaci de lapte cu producţie ridicată, tineret femel sau la îngrăşat), se recomandă semănatul lucernei în cultură pură.

2.Semănatul: condiţii de bază în reuşita culturii de lucernă:

• Alegeţi un teren arat din toamnă, pentru ca patul germinativ ce va fi pregătit înainte de semănat să asigure seminţei umiditatea, căldura şi aerul necesar unei bune germinări şi răsăririi plantelor;

• Lucrarea de tăvălugire a terenului, înainte de semănat, devine obligatorie numai în primăverile secetoase şi pe solurile mai uşoare, când apa existentă în sol, la adâncimea de încorporare a seminţei, nu poate asigura o răsărire normală a plantelor;

• Semănatul devreme, când temperatura solului la adâncimea de încorporare a seminţelor este de 3-4 grade C, asigură o răsărire uniformă a plantelor şi o reducere a gradului de îmburuienare;

• Pentru semănat se recomandă o normă de 20-22 kg/ha, care asigură o densitate la răsărire de 1000 plante/mp;

• Pe solurile mai argiloase, predispuse la formarea crustei, norma de semănat recomandată se măreşte cu 4-5 kg/ha;

• Adâncimea optimă de încorporare a seminţelor este de 2-3 cm; în cazul unei adâncimi mai mari (4-5 cm), se va efectua şi o uşoară tăvălugire a terenului, imediat după semănat.