Luna martie – perioada optimă pentru producerea răsadului

Producerea răsadului necesită un spațiu special amenajat. Acesta trebuie să fie curat, dezinfectat, luminos și trebuie să permită un bun control al microclimatului – al temperaturii, umidității, ventilației. Noile tehnologii înlocuiesc tot mai mult munca omului și permit o optimizare a timpului și a resurselor.

Este o mașină produsă în Italia, care seamănă automat în palete alviolare. Principiul este foarte simplu, lucrează pe baza aerului comprimat. Acum o să semănăm semințe de ardei în țevi de 105 găuri care ușurează foarte mult munca. Un palet se seamănă în decurs de 20 de secunde. În timp obișnuit, cu muncitorii, se semăna în 10 minute și calitate nu era. Adâncimi diferite, nu era la centrul găurii, are foarte mare avantaj”, menționează Vasile Spînu, agricultor, s. Ratuș, r. Criuleni.

 Mecanizarea procesului de semănare îmbunătățește considerabil calitatea plantelor. Producerea răsadurilor este o etapă esențială în activitatea legumicultorilor, iar perfecționarea vine cu timpul.

 ”Practic, suta de procente este semănată. În funcție de semințe, se schimbă diametrul la ace. Este pentru tomate. Și în funcție de palete. Acestea sunt de 100-105, se schimbă matricea mașinii și ușurează lucrul la maxim. Această mașină înlocuiește minim 6 persoane și calitatea practic nu se compară. Este la aceeași adâncime, la mijlocul găurii, sută la sută.”

 Investind într-un echipament profesionist, aveți certitudinea că veți avea un material săditor calitativ mulți ani înainte. Bineînțeles, dacă practicați legumicultura la scară mare.

 ”După ce s-a semănat paletul, se adaugă torf deasupra. Torful este practic steril, el nu are infecții, nu are buruieni. Este mai ușor de lucrat.”

 Turba este un depozit nelimitat de substanțe organice care ajută la buna creștere a plantelor. În conținutul acesteia, lipsesc organismele patogene și fitopatogene, precum și ciupercile. De asemenea, nu există paraziți și semințe de buruieni viabile. Turba este un produs organic, natural, biologic pur.

 ”După ce s-au semănat semințele, se irigă și timp de 8-10 zile vor apărea primele frunzulițe respectând temperatura în seră, trebuie să fie 25-30 de grade. Materialul semincer este procurat din magazinele specializate, cu certificate de calitate, cu tot ce este necesar.”