Cu ce se încălzesc oamenii de la sate

Tot mai mulți oameni au revenit la metoda clasică de încălzire, chiar dacă și-au conectat casele la rețeaua de gaze naturale. Asta pentru că nu au cu ce plăti facturile, relatează nordnews.md.

În fiecare an, Vladimir Godovaniuc cumpără lemne de foc.

 „Facem acuma numai cu lemne, cărbunii sunt scumpi și nu cumpărăm. Noi am luat cu 850 de lei un cub de lemn de salcâm. Vara e mai ieftin, dar de unde ieftin că și așa e scump. Facem de două ori. Facem dimineața oleacă, iar seara deja mai mult, pentru că este mai frig și punem mai multe lemne.”

Oamenii folosesc gazul doar la pregătitul mâncării, iar sobele le încălzesc cu ce au prin gospodărie.

 „Nu avem cu ce face focul, încă nu ne-au dat banii pentru foc, așteptăm, poate în această lună ni-i vor da. Altceva nu avem, avem niște ciocălăi aici și am tăiat vreo trei pomi de vișin, cu asta o să fac focul. Deja mai încălzesc și la gaz. După ce se stinge focul, aprind gazul și arde vreo oră”, spune Eugen Glavan, locuitor, s. Petreni.

La veniturile pe care le au, puțini pot avea confortul pe care și-l doresc.

 „Eu iată am lemne de la copaci și fac focul cu lemne, dar am noroc că am și gaz. Numai că gazul este cam scump, plătesc foarte mult, că pensia este cam mică. Tare este scump, tare e scump.”

„Dacă cu gaz, gazul este mai scump și este mai greu. Lemnele tot sunt scumpe, am achitat 6 mii și am cumpărat lemne. O dată în zi fac focul.”

„De toate, și lemne, și cărbuni, și bețe, dar bețele sunt cam rare, numai cât cărbunași. Cărbunii sunt scumpi, dar lemnele, joia trecută au costat 750, acum costă 950, s-au scumpit un pic. Cărbunii, un sac de 50 kg costă 150 de lei.”

Orice comoditate costă, dar nu toți și-o pot permite.

 „Se încălzește cine și cu ce poate. Spre exemplu, eu am în casă trei sobe, pe una o încălzesc cu gaz, pe una cu lemne. Așa din punct de vedere practic este mai convenabil cu gaz, ai plătit factura și ți-ai luat de-o grijă, nu faci nici murdărie în casă. Din punct de vedere financiar, eu nu aș spune că lemnele sunt foarte ieftine. Lemnele tot costă mult, dacă faci focul cu lemne, trebuie să pui și cărbuni, ei tot nu costă puțin.”

„De ar fi gazul mai ieftin tot mai bine ar fi.

Anul acesta, un metru cub de lemne costă între 850 și 1000 de lei, iar o tonă de cărbuni, de la 3000 de lei.