Primarii vor ieși la protest

Un grup de primari din țară anunță că vor ieși vineri, 27 noiembrie la protest. Funcționarii sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, în special de plafonarea taxelor locale.

 „Este a patra încercare a guvernării de a atenta la puținele venituri ale primăriilor. Este o acțiune stranie. Guvernul, sub paravanul grijii pentru mediul de afaceri, promovează niște interese foarte înguste și obscure. Toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic. Nu există niciun temei pentru a institui o plafonare”, menționează Viorel Furdui, Directorul CALM.

Potrivit edilului municipiului Strășeni, documentul este o gravă încălcare și o insultă la adresa Autorităților Publice Locale.

 „În 2014, această decizie a fost declarată una neconstituțională. Trebuie să fie clar pentru actuala guvernare că este o decizie abuzivă, lipsită de argumente. Această plafonare reduce veniturile care pot fi colectate la nivel local. Este o decizie împotriva cetățenilor și a micului business, pe umerii căruia va cădea o nouă povară fiscală”, afirmă Valentina Casian.

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova au anunțat că inițial se vor întruni în fața Ministerului Finanțelor, de unde vor porni într-un marș de protest spre Guvern.