Cașcaval de 10 mii de lei kilogramul, produs în Moldova

Un producător de brânzeturi artizanale și cașcavaluri din Horodiște, Rezina, a găsit formula pentru un produs unic în Moldova, dar și în întreaga lume.

Thierry Ernest se laudă că a elaborat noi metodologii de producere a caşcavalului din lapte de măgăriţă, dar şi a aşa-zisei „dulceţi de lapte”.

Laptele de măgărițe are puține grăsimi și nu permite formarea suficientă a cheagului.

Totuși, francezul a reușit să inventeze tocmai trei formule de producere care rămân însă secrete.

Laptele provine de la o fermă cu 50 de măgărițe din apropierea satului. Un litru costă 400 de lei, un kilogram de cașcaval produs din acesta va putea fi cumpărat cu10 mii de lei, iar 100 de grame de dulceață – cu 100 de lei.

Prețul mare se explică prin faptul că pentru un kilogram de cașcaval este nevoie de 25 de litri de lapte, iar o animalul produce doar 20 de litri pe an sau 50 de miligrame pe zi.

O singură fabrică din lume a reușit să producă o varietate de brânză din lapte de măgăriță care este și cea mai scumpă – 1200 de euro pentru un kilogram.

După ce producătorul va obține autorizația necesară, produsele vor ajunge pe piața națională, iar o parte din ele vor fi exportate.

Laptele de măgăriță este considerat un miracol al naturii, fiind singurul asemănător, cu cel matern după proprietăți. În plus, are de 60 de ori mai multă vitamina C, decât cel de vacă.