Agricultura, la un pas de colaps

Condițiile meteorologice nefavorabile din acest an au fost simțite mai ales de către oamenii de la sate. Ei au avut pierderi mari atât pe ogoare, cât și în grădinile individuale.

În acest sens, agricultorii au ieșit  la proteste, pentru a le cere autorităților despăgubiri provocate de calamitățile naturale.

Ca urmare, statul le-a acordat un ajutor în sumă de 300 de milioane de lei pentru prima grupă de culturi.

Săptămâna trecută, manifestațiile au fost reluate, fermierii solicitând despăgubiri pentru cerealele din grupa a doua.

„Agricultorii vor 3000 de lei compensații pentru un hectar, credeți că este o idee bună asta? Foarte bună, trebuie să le dea statul, dacă nu le vor da, noi pe urmă o să ducem foame. Voi sunteți tineri și veți păți asta fiindcă nu va fi de unde să lucreze pământul cela”

„Eu gândesc că trebuie să îi ajute că ei și așa sărmanii se descurcă cum pot. Chiar și cu prășitul, ei chemă oameni la lucru, eu cred că trebuie să îi ajute, este imposibil ca unul singur să se descurce, nu știu, dar asta este părerea mea. Suma de 3 mii de lei per hectar, este o sumă rezonabilă sau ar trebui mai mult? Depinde câte hectare omul are, îmi pare că 3 mii de lei ce e asta? Este o leafă puțină, îmi pare că 3 mii e puțin, ar trebui mai mult.”

„Ar trebui de ajutat, problema s-a simțit anul acestă, seceta și trebuie de ajutat. Trebuie să gândească bine Parlamentul, în această privință, Guvernul trebuie să ofere ajutoare. Dacă la altceva se poate de abținut, să avem măcar la anul produse.”

„Ploaie nu a fost, grâu n-o fost, nu este nimic, ce să facem, vom muri de foame, nu de COVID și aceștia de sus nu au grijă de oameni.” ne-au povestit mai mulți locuitori ai raionului Strășeni.

La întrevederea cu Ion Perju, antreprenorii au cerut despăgubiri de până la un milliard de lei pentru grupa a doua de culturi.  Oficialul nu a venit deocamdată cu o soluție concretă.

„Noi am elaborat și un proiect de hotărâre de Guvern pentru alocarea cărorva sume, dar atât timp cât aceste mijloace financiare nu sunt, nu putem ca să-l aprobăm. Asta ceea ce ține de grupa a doua. Au fost făcute actele de constatare pentru grupa a doua, în cea mai mare parte este vorba despre porumb și floarea-soarelui, afectate vreo 500 de mii de hectare. ” a declarat, Ion Perju, ministrul agriculturii.

Agricultorii spun că cei de la minister nu elaborează acțiuni suficiente în vederea rezolvării problemei lor.

„Noi cu regret vom fi nevoiți să întreprindem măsuri mai dure. Aici este vorba despre blocări, care nu sunt bune, plăcute și nu ar trebui să ajungem la aceste momente. Eu vă zic că dacă în luna August nu ajungeam cu tractoarele la Chișinău, era să ne limităm la acei 500 de lei și încă dacă. Ei acum motivează că au luat banu printr-o parte sau alta și cam se joacă o politică nu chiar frumoasă.” ne-a spus Ion Plămădeală, agricultor din raionul Leova.

În această vară, fermierii au organizat ample manifestații de nemulțumire blocând şi unele drumurile naţionale.

Atunci, Guvernul de la Chişinău a alocat 300 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor, asta în timp ce ele au fost estimate la 900 de milioane de lei.