Copiii de la sate, mai săraci de 9 ori decât cei de la orașe

Ponderea persoanelor cu venituri mici în Republica Moldova este în scădere. Estimările la nivel național și cele ale Băncii Mondiale arată o tendință similară atât pentru zonele urbane, cât și pentru cele rurale.

Totodată, coeficientul oamenilor aflați în risc de sărăcie este destul de semnificativ, cei mai expuși fiind copiii, vârstnicii și adulții cu dizabilități.

Asta arată datele unui raport privind situația tinerilor din Moldova și interacțiunea acestora cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

În 2015, rata sărăciei pentru copii a fost de 11,5%, pe când cea pentru întreaga populație – de 9,6 la sută.

La sate sunt de nouă ori mai mulți copii săraci decât în orașe.

Acest lucru este mai pronunțat în rândul grupurilor vulnerabile, în familiile cu mulți copii și cele monoparentale.

Conform Barometrului opiniei publice din 2019, cea mai mare parte a populației susține că nu au bani suficienți pentru acoperirea tuturor necesităților.

Fiind întrebați „cum își apreciază veniturile actuale”, respondenții în proporție de 43% au răspuns că le ajunge numai pentru strictul necesar, 22 la sută au zis că nu le ajunge nici pentru strictul necesar și doar 3% – se pot asigura cu tot ce le trebuie.

„Veniturile joase și riscurile sporite de sărăcie sunt cauzate de oportunități economice limitate, care împiedică populația, în special grupurile vulnerabile, să-și atingă aspirațiile profesionale.

Moldova înregistrează una dintre cele mai scăzute rate din Europa Centrală și de Est”, se mai arată în raport.