OMS: A lăsa noul COVID să circule liber ”nu este o opţiune”

A lăsa noul coronavirus să circule liber în societate pentru ca populaţia să ajungă la imunitate colectivă „nu este o opţiune”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de agerpres.ro

„Niciodată în istoria sănătății publice imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic. „A lăsa cale liberă unui virus periculos, pe care nu îl înţelegem încă pe deplin, este pur şi simplu contrar eticii. Nu este o opţiune”, a relatat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemia cauzată de COVID a făcut peste 1 milion de victime la nivel mondial, după ce biroul OMS din China a anunţat apariţia maladiei la sfârşitul lunii decembrie.

Majoritatea oamenilor sunt susceptibili să contracteze virusul. Studiile arată că în cele mai multe ţări, mai puţin de 10 la sută din populaţie a fost contaminată.

Directorul OMS a explicat, de asemenea, că nu se cunoaște suficient despre imunitatea de care se bucură persoanele care au contractat deja boala, iar unele s-au reinfectat.

Cei mai mulți dintre cei ce s-au îmbolnăvit dezvoltă o reacţie imunitară pe parcursul primelor săptămâni, dar nu se știe dacă aceasta este puternică sau durabilă, nici dacă diferă de la un om la altul.