Pensie mai mare cu doar 10 lei: „Îmi ajunge doar de 2 pâini”

De la 1 octombrie curent, toate pensiile vor fi indexate cu 1,07%. Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens, la începutul lui septembrie. Nea Vasile din localitatea Drăsliceni are o pensie de aproximativ 1000 de lei, iar din luna următoare va primi doar cu 10 lei mai mult.

„Da cu ce să ne ajute, eu altceva nu pot să îmi iau nimic, decât pâine. Pâine, de mâncare ca să nu stau flămând, altceva nu-i nimic la noi.” ne-a spus pensionarul.

„S-au indexat pensiile cu un procent acum, adică cu 12 lei mai mult o să vă dea. Credeți că asta este bun? Nu este chiar bun că eu încă nu am 2000 de lei, eu am iată 1 136 de lei așa pensie primesc și plus compensații și iată pensia.” ne-a povestit o altă locuitoare din Drăsliceni.

Am mai discutat cu un pensionar, care toată viaţa a fost șofer. Cei 1500 de lei pe care îi primește nu-i ajung pentru întreținere, iar cu 15 lei adăugați după indexare, va putea să cumpere trei pâini.

„Eu sunt invalid din 2001, am ieșit cu 124 de lei. Vă imaginați? Am lucrat 30 de ani la volan, pe mașini mari, autobus și iată am ieșit cu 124 de lei, invalid de gradul 2, nu știu.” ne-a povestit Grigorie, un pensionar din Criuleni.

„De asta suntem indignați. Pentru că lumea la țară nu știe cât primesc deputații, câtă pensie are altă lume care o lucrat în guvernare ca miniștri, se zice că au și câte 40 de mii de lei și lumea la țară cu 1600, dar sunt și cu 1300 și eu știu chiar și invalidă care nu este la pensie și are o singură mie și sărmana trăiește numai așa.” ne-a spus o pensionară în vârstă de 70 de ani din Drăsliceni.

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la data de 1 octombrie 2019, în Republica Moldova se înregistrau circa 700 de mii de pensionari. Dintre aceștia, 500 de mii primesc o pensie medie pentru limita de vârstă în valoare de 1.840 de lei.

Peste 11 mii de persoane, beneficiază de pensie de urmaș în sumă de 1.143 de lei. După majorare, vor primi cu 10 lei mai mult, în timp ce minimul de existență pentru un pensionar a constituit în semestrul I al anului 2019 – 1.726 de lei, conform Biroului Naţional de Statistică.