Regulile pieței depind de starea vremii

Seceta din acest an a devenit problema cea mai gravă a agricultorilor. Multe culturi au fost distruse și s-a strâns o roadă mai mică. Acest fapt a influențat prețurile la fructe și legume. Cele mai scumpe sunt roșiile, castraveții și dovleceii, spun cumpărătorii pe care i-am surprins la una dintre piețele din capitală.

 „Uitați-vă ce prețuri, o pensionară ar putea sa cumpere? Unde ați mai văzut voi în Moldova ca roșiile să coste 22 de lei, 28, 30 de lei. Văd că astăzi ați procurat niște roșii ceva? Da, am cumpărat niște roșii un pic mai ieftine ceva, de 18 lei, moi. Vreau să dac vreo tocăniță ceva și iată castraveți de 13 lei, pensionari. Noi nu ne putem permite ceva mai bun.”

 „Pentru mine e tare scump, eu sunt la pensie și de aia. Ce ați venit să cumpărați de la piața? Eu am venit după fructe și legume, ca sunt la pensie.”

Mătușa Olga a venit din localitatea Ruseștii Noi, Ialoveni pentru a-și vinde produsele. Acest sezon este unul greu pentru ea. Lipsa precipitațiilor i-a compromis o parte din culturi și a fost nevoită să ridice prețul pentru a-și acoperi cheltuielile suportate.

„Tot mărul este din Moldova, se culege acuma. Este suculent, dulce, pentru copii la școală. Pruna tot a noastră, se desface de pe sâmbure se face magiun și se mănâncă. Nu credeți că prețurile sunt cam pipărate? Nu pipărate, a fost secetă și omul trebuia să aibă și el venit, că are pierderi multe.

 „În funcție de calitate, mărime, dar și soi, roșiile încep de la prețul de 12 lei și pot ajunge chiar până la 30 de lei. Pentru un kilogram de castraveți, cumpărătorii ar trebui să scoată din buzunar de la 15 până la 35 de lei.”

 „Eu v-am plătit? Cât trebuie să vă dau? 32. Iată 32 de lei, acuma trebuie să mai iau un kilogram de ceapă și cartofi și s-a dus pensia.”

Pe unii cumpărători îi deranjează prețurile de la piață și aleg supermarketurile, unde este mai ieftin. Pentru a ne convinge, am mers și noi la unul dintre magazinele din Chișinău.

Am intrat într-un supermarket, care se află la 50 de metri distanță, iar prețul pentru un kilogram de roșii începe de la 14,60 de bani și poate ajunge până la 17,50. Pentru un kilogram de castraveți cumpărătorii vor trebui să scoată 14,30 de bani. Vânăta este la 12,50, iar un kilogram de dovlecei este de 8.40.

În concluzie, prețurile mari sunt generate de condițiile meteo nefavorabile.