160 DE BALENE AU EȘUAT PE COASTA VESTICĂ A AUSTRALIEI

Până la 160 de balene-pilot cu aripioare lungi au eșuat pe coasta vestică a Australiei și cel puțin 26 au murit înainte ca autoritățile pentru protecția naturii să poată începe o încercare de salvare, au declarat autoritățile. O echipă formată din ofițeri de protecție a vieții sălbatice, oameni de știință marină și medici veterinari au ajuns la locul incidentului. Balenele eșuate proveneau din patru grupuri răspândite pe o distanță de 500 de metri de țărm.

DAN HALL, voluntar:  „Inițial, autoritățile ne-au spus să le ținem în poziție verticală și să le ținem îndreptate spre plajă, dar în mare parte din timp făceam asta, iar balenele încercau să se îndrepte spre ocean, dar, evident, multe dintre ele au murit. În cele din urmă, toate au plecat, așa că, după cum se pare, cred că au plecat poate puțin mai departe de plajă.”

Alte 20 de balene se aflau într-un grup la aproximativ 1,5 kilometri în larg, iar 110 balene formau un grup mai aproape de plajă.

CHRIS BURTON, cercetător local de balene:  „Au fost multe eșuări în masă de-a lungul acestei coaste și nu sunt prea sigur de datele și perioadele din an, dar probabil că este un lucru normal, dar cu siguranță nu știm de ce fac acest lucru.”

Ofițerul regional pentru protecția faunei sălbatice, a declarat că se crede că balenele au eșuat joi dimineața devreme.

PIA COURTIS, ofițer regional pentru fauna sălbatică: „Așadar, situația actuală pe care o avem este următoarea: avem 160 de balene pilot cu aripioare lungi care au eșuat pe plajă și, din păcate, 26 dintre acestea au decedat în acest moment. Există un grup de 20 de balene la aproximativ 1,4 km în largul țărmului și un grup de 110 balene care, de asemenea, se mențin împreună în larg, în speranța că nu vor eșua, dar este posibil să ajungă la țărm”.

Oamenii de știință nu știu ce determină balenele să eșueze, deși se pare că sistemele lor de localizare pot fi confundate de plajele ușor înclinate și nisipoase.

PIA COURTIS, ofițer regional pentru viața sălbatică:  „Din păcate, rezultatul pentru balenele noastre pilot odată ce eșuează pe plajă nu este în general bun. Avem un număr mare de animale care sfârșesc prin a muri și de aceea suntem dornici să urmărim bunăstarea lor și, de asemenea, să le păstrăm, asigurându-ne că totul se face în mod uman.”

Printre teorii se numără faptul că ele evită prădătorii, cum ar fi balenele ucigașe, sau că urmează un lider bolnav la țărm. Zgomotul submarin produs de om ar putea, de asemenea, să interfereze cu navigația lor.